NICIODATA SINGURI - PENTRU CA NOUA NE PASA SI IMPREUNA PUTEM FII MAI PUTERNICI !
0268.472124
0745.100089
Asigurari RCA

LMC ASIG iti ofera asigurari auto ieftine!

Garantat ai cel mai bun si cel mai mic pret la RCA!

RCA persoane fizice si RCA persoane juridice.

Ce este asigurarea obligatorie RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.
Asigurarea de raspundere civila auto este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.
Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in cazul cand proprietarul unui autovehicul a incheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria vina si furt.

De ce este obligatorie?

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente.
Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)
In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.
Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.

Cum se poate incheia asigurarea RCA?

Daca dumneavoastra cumparati un autovehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare imediat, dumneavoastra fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.
Daca autovehiculul este dobandit in regim de leasing, caz in care proprietarul este societatea de leasing, obligatia incheierii RCA revine acestuia din urma.
Daca achizitionati un autovehicul second hand, nu uitati ca asigurarea RCA a proprietarului initial (vânzator) inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare. Cu alte cuvinte asigurarea RCA anterioara nu se mosteneste de catre noul proprietar (cumparator). Din aceasta cauza este recomandabil sa incheiati imediat asigurarea RCA proprie, astfel incat sa fiti asigurat din prima clipa de cand ati dobandit noul autovehicul. Politia nu elibereaza numar provizoriu pana cand noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.

Cum se incheie contractul?

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului si plata primei de asigurare – pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs. - vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci aveti in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.
Daca, la expirarea politei, decideti sa schimbati societatea de asigurare, o puteti face. Desi suspendata la acest moment – aplicarea acesteia fiind conditionata de momentul in care baza de date la nivel national privind asigurarile RCA va deveni operationala - aveti in vedere obligatia pe care o veti avea de anotifica asiguratorul cu care doriti sa incetati relatia contractuala despre intentia dvs. de a denunta asigurarea RCA, cu cel putin 30 de zile înainte de expirarea asigurarii.
Contractul RCA inceteaza si in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Care sunt limitele de raspundere ale asiguratorului RCA?

Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta înseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Limitele maxime de despagubire prin RCA sunt de:
1. Daca dauna este produsa in cursul anului 2006 si este acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului:
- de la 1.000.000 lei vechi pana la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, in caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi;
- pana la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, in caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.
2. Cu începere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute in legislatia Uniunii Europene, neputând fi mai mici de:
- echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale;
- echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale.

Retineti doua aspecte: tarifele valabile pentru 2007, publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare avand în vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat mai sus, respectiv de echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 350.000 euro/persoana în caz de vatamari corporale.
Societatile de asigurare isi pot stabili propriile limite de raspundere dupa 2007, peste aceste niveluri, situatie in care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.
Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele in care asiguratorii RCA raspund in caz de accident.

Cum se face plata primelor de asigurare?

Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, în mod obligatoriu, sunt publicate in paginile acestora de Internet.
Analizati cu atentie ofertele de pret pentru a lua în calcul toate datele existente, pentru ca in cazul politelor de asigurare cu valabilitate dupa 1 ianuarie 2007, tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate in functie de propriile criterii, incluzând propriile limite de raspundere practicate.
Tabelele publicate contin preturile practicate de societatile de asigurare pentru RCA pentru un an calendaristic incepând cu 1 ianuarie pâna la 31 decembrie. In paginile de Internet ale societatilor de asigurare veti gasi tarifele valabile pentru doi ani consecutivi, avand în vedere faptul ca, în situatia in care asigurarea se incheie in cursul primului an (exemplu: in februarie) si asiguratul opteaza pentru o polita de 12 luni, asigurarea va acoperi si o perioada din cel de-al doilea an (in exemplul luat: asigurarea va fi valabila pana in februarie anul urmator celui in care a fost incheiata).
Plata se poate efectua cu OP sau numerar.

Ce se intampla daca nu-mi inchei asigurarea obligatorie RCA?

Daca sunteti proprietar de autovehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.
In scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. In aceasta situatie, veti primi o instiintare prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.
In plus, in situatia in care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepând din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit). Stiti si dumneavoastra ca paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere acest aspect cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm.

Cum pot fi controlat?

Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca ati achitat primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca autoritatile competente pot sa le ceara. In plus, pentru politele emise cu incepere din acest an, asiguratorul va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.
Aceste documente (polita si chitanta/OP) va sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.
Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.

Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze formularul de constatare al accidentului la politie. La completarea acestui formular se recomanda mare atentie la inregistrarea exacta a faptelor petrecute. Vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.
Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei.
In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, Fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (www.baar.ro). Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz in care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul in care autorul a ramas neidentificat (caz în care fondul acopera numai vatamarile corporale).

Foto Nunta Brasov | Fotograf nunta Brasov | Foto Video Nunta Brasov | Foto video Brasov | Gheata carbonica Brasov | Decoratiuni nunta Brasov